Στη σύγχρονη κοινωνία οι δυσκολίες στον ύπνο παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Το στρες και οι ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες των κινητών και των υπολογιστών που μας περιβάλλουν προκαλούν ανισορροπία στο συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσκολίες στον ύπνο. Αν και οι ώρες ύπνου διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ένας ικανοποιητικός μέσος όρος ύπνου ενός ενήλικα ανέρχεται στις 7 με 8 ώρες περίπου.

Είναι ιδανικό να καταναλώνουμε το τελευταίο μας γεύμα τουλάχιστον 2 με 3 ώρες πριν πάμε στο κρεβάτι μας. Αν φάμε κάτι υγιεινό και ελαφρύ θα κοιμηθούμε πιο εύκολα, αποφεύγοντας την καούρα και τη δυσπεψία. Ένα αφέψημα βαλεριάνας ή χαμομηλιού θα μας χαλαρώσει και θα μας προετοιμάσει ιδανικά για το βραδινό μας ύπνο.

Πριν κοιμηθούμε είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την έκθεση σε φωτεινές οθόνες κινητών, και υπολογιστών, καθώς αυτές μπορεί να διαταράσσουν την ορθή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και τη ρύθμιση της μελατονίνης, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου μας. Η μελατονίνη είναι μία φυσική ορμόνη που ελέγχεται από την έκθεσή μας στο φυσικό φως και βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου μας. Ο εγκέφαλός μας εκκρίνει περισσότερη μελατονίνη το βράδυ, για να μπορούμε να κοιμηθούμε, και λιγότερη κατά τη διάρκεια της μέρας, για να μην νιώθουμε υπνηλία.

Μια συγκεκριμένη καθημερινή ρουτίνα η οποία περιλαμβάνει ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και μια αλληλουχία κινήσεων πριν τον ύπνο είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για να νιώθουμε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, συντονίζει τον οργανισμό μας και το σώμα μας, μιας και ακόμη μια μικρή μεταβολή στην ώρα του ύπνου κατά 1 ή 2 ώρες μπορεί να βγάλει τον οργανισμό μας από το σωστό πρόγραμμα και μια καλή ποιότητα ύπνου.

Είναι πολύ σημαντικό λίγο πριν κοιμηθούμε να μην είμαστε ούτε αγχωμένοι ούτε σε εγρήγορση. Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται να πάρει το μήνυμα ότι έφτασε η ώρα για τη νυχτερινή μας ξεκούραση. Κάποιες φορές ο λόγος που δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε είναι ότι έχουμε περιττή ενέργεια. Ο καλύτερος τρόπος να ξοδέψουμε αυτή την ενέργεια είναι η γυμναστική. Βάζοντας την άσκηση στο καθημερινό μας πρόγραμμα μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να κοιμηθεί καλύτερα.

Ακούγοντας χαλαρωτική μουσική ή έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό, διαβάζοντας ένα βιβλίο με απαλό φως, κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο με αιθέρια έλαια κατά προτίμηση λεβάντας, έχοντας ένα σταθερά δροσερό δωμάτιο και ένα άνετο κρεβάτι μπορούμε να πετύχουμε έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.

 

Κείμενο: Ιωάννα Μπακρατσά, Συνεδρίες και Σεμινάρια ThetaHealing®, Master& Certificate of Science της τεχνικής – www.thetahealinghellas.com

ThetaCosmos

THETAHEALINGHELLAS.COM | Copyright © 2015| Webpass.gr

Top
Follow us: