Γιατί κάποιοι άνθρωποι βλέπουν παντού γύρω τους το θετικό, ενώ άλλοι μόνο το αρνητικό; Υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από αυτόν τον μηχανισμό, όμως θα ασχοληθούμε με την αυτόματη εστίαση του νου μας και πως μπορούμε να μετατοπίσουμε ή να διευρύνουμε την εστίαση αυτή.

Όπως γνωρίζουμε ήδη, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα τέλειο λειτουργικό σύστημα, σχεδιασμένο για να μας συντηρεί στη ζωή. Ένας λοιπόν από τους μηχανισμούς του είναι να μας προφυλάσσει από κινδύνους. Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε κάποιο φυσικό κίνδυνο υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός που μας κινητοποιεί να παλέψουμε, να τρέξουμε ή να παγώσουμε.

Ανάλογα με τις εμπειρίες μας και όσα έχουμε κληρονομήσει από τη γενετική πληροφορία των προγόνων μας, ο καθένας από εμάς έχει εναλλακτικούς τρόπους αναγνώρισης μιας επικίνδυνης κατάστασης. Ο εγκέφαλός μας λοιπόν εστιάζει συνεχώς στον εντοπισμό μιας εν δυνάμει δυσάρεστης κατάστασης για να μας προφυλάξει, είτε ο κίνδυνος είναι φυσικός, είτε είναι εικονικός ή φανταστικός.

Για παράδειγμα, αν κάποιο άτομο στο παρελθόν μας έχει εξαπατήσει, τις περισσότερες φορές μπαίνει σε λειτουργία ο αυτόματος μηχανισμός προφύλαξης, όπου ο εγκέφαλός μας εστιάζει να εντοπίσει πιθανά άτομα που θα κάνουν το ίδιο, αγνοώντας όλους τους έντιμους ανθρώπους που υπάρχουν γύρω μας. Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει και σίγουρα δεν είναι ευχάριστο, αλλά αντιθέτως μπορεί να μας προκαλεί μεγάλο άγχος και ψυχολογική φθορά.

Το ιδανικό είναι να έχουμε τη διάκριση ανάμεσα στα άτομα που έχουν την πρόθεση να μας εξαπατήσουν και σε εκείνα που δεν την έχουν, ώστε να συμβαδίζουμε με την πραγματικότητα και να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα άτομα εκείνα, με τα οποία θέλουμε να συναναστραφούμε ή και να συνεργαστούμε.

Έτσι λοιπόν, έγκειται στη δική μας ικανότητα διάκρισης το να εστιάζουμε και σε άλλες καταστάσεις εκτός από αυτές που βιώσαμε και αναγνωρίζαμε μέχρι τώρα. Αντί να ψάχνουμε μόνο τους πιθανούς «απατεώνες», ας διευρύνουμε την εστίασή μας προκειμένου να αναγνωρίζουμε άτομα με εντιμότητα και αγνές προθέσεις.

Πώς το κάνουμε αυτό; Και μόνο η συνειδητοποίηση της κατάστασης πολλές φορές μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εάν αυτό δεν αρκεί, θα χρειαστεί να ανατρέξουμε στο τι μας έχει συμβεί και να δούμε το μάθημα πίσω από αυτό.

Κείμενο: Ιωάννα Μπακρατσά, Εκπαιδεύτρια και Σύμβουλος ThetaHealing®, Master και Certificate of Science της τεχνικής ThetaHealing®

ThetaCosmos

THETAHEALINGHELLAS.COM | Copyright © 2015| Webpass.gr

Top
Follow us: